Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Glazgov domaćin svetskih atletskih zvezda

Početak marta u Glazgovu obeležilo je Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici, gde su se okupili vrhunski svetski atletičari.
Glazgov domaćin svetskih atletskih zvezda
5 April 2024
1 pregleda

Ovo takmičenje poslužilo je kao odlična provera forme uoči Olimpijskih igara u Parizu, zakazanih za kraj jula i početak avgusta. Evropski atletičari će imati dodatnu priliku da testiraju svoje sposobnosti na Evropskom prvenstvu u Rimu u junu. Neki od atletičara su se odlučili da ne učestvuju na prvenstvu u Glazgovu, fokusirajući se na predstojeće velike sportske izazove ove godine.


Dominacija američke reprezentacije

U Glazgovu su američki sportisti pokazali izvanredne rezultate, osvojivši ukupno 20 medalja, uključujući šest zlatnih, devet srebrnih i pet bronzanih, čime su daleko nadmašili ostale reprezentacije. Reprezentacija Belgije zabeležila je takođe zapažen uspeh sa tri zlatne i jednom bronzanom medaljom. Novi Zeland se istakao sa dve zlatne i dve srebrne medalje, dok su Holanđani osvojili dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje, što predstavlja značajan uspeh za njih. Etiopija je takođe imala razloga za zadovoljstvo sa dve zlatne, jednom srebrnom i jednom bronzanom medaljom. Domaćin, Velika Britanija, ostvario je isti broj medalja kao Etiopija, ali su očekivanja bila verovatno veća.

 

Angelina Topić ostvarila solidan rezultat u skoku u vis

Srpski atletičari imali su varijabilne nastupe na Svetskom prvenstvu, s Angelinom Topić koja je takmičila u skoku u vis kao jednim od svetlih primera. Unatoč izazovima s tehničkom organizacijom discipline, Topić je pokazala solidnu formu zauzevši peto mesto s preskočenih 1.92 metra iz trećeg pokušaja. Iako je težila višim visinama, nije uspela da preskoči 1.95 i 1.97 metara, čime je završila svoje učešće bez medalje, što je bio i očekivani ishod prema predviđanjima kladionica. Najuspešnija u ovoj disciplini bila je Nikola Olislagers iz Australije s rezultatom od 1.99 metara, dok su Jaroslava Mahučik i Lia Apostolovski zauzele drugo, odnosno treće mesto.


Milica Gardašević blizu postolja u skoku u dalj

Milica Gardašević predstavljala je Srbiju u disciplini skoka u dalj i bila je na pragu osvajanja medalje. Nakon početnih poteškoća i napetosti u prvih tri skoka, Gardašević je u četvrtom pokušaju pokazala značajno poboljšanje, skočivši 6.74 metra, što joj je privremeno obezbedilo mesto u borbi za medalje. Međutim, konkurencija je bila jaka, i u narednim serijama tri atletičarke su je prestigle, ostavljajući Gardašević na šestom mestu s razlikom od samo četiri centimetra od bronzane medalje. Prvo mesto osvojila je Tara Dejvis-Vudhol s impresivnih 7.07 metara, dok su Monae Nikols i Fatime Diame zauzele drugo, odnosno treće mesto.

 

Nesreća zadesila Milicu Eminu

Pre početka Svetskog prvenstva u Glazgovu, srpska atletičarka Milica Emini, specijalistkinja za 60 metara s preponama, suočila se s velikim izazovom nakon što ju je povreda omela u pripremama. Uprkos povredi, uspela je da se takmiči, iako ne u najboljoj formi. S vremenom od 8.31 sekundi, zauzela je 36. mesto od 39 takmičarki. Pobednica u ovoj kategoriji bila je Poljakinja Pija Škržižovska, dok su drugo i treće mesto zauzele Siren Samba Majela iz Francuske i Nadine Viser iz Holandije.


Elzan Bibić postavlja lični rekord

Elzan Bibić, koji se takmičio na distanci od 1500 metara, ostvario je svoje najbolje vreme sezone - 3:39.98 minuta. Međutim, zbog novih pravila koja favorizuju plasman unutar grupe umesto ukupnog vremena, Bibić nije uspeo da se plasira u finale, iako je imao bolje vreme od nekih finalista. Kenijac Vinsen Kibe Keter odneo je zlatnu medalju, dok su Hobs Kesler iz SAD-a i Džordi Bimiš sa Novog Zelanda osvojili srebro i bronzu.


Femke Bol ruši svetski rekord

Femke Bol, holandska atletičarka, dominirala je trkom na 400 metara, postavivši novi svetski rekord od 49.17 sekundi. Osim što je osvojila zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, Bol je predvodila i holandsku štafetu 4x400 metara do zlata, postavši prva ispred ekipa iz SAD-a i Velike Britanije i pritom oborivši nacionalni rekord.