Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Grčke pite su najbolje na Kritu

Krit je najveće i najjužnije grčko ostrvo koje je poznato po arheološkim nalazištima, prelepim plažama i bogatom i raznovrsnom kuhinjom.
Grčke pite su najbolje na Kritu
9 Mart 2023
0 pregleda

Pored raznih morskih specijaliteta, maslinovog ulja, kvalitetnog vina, Krit se izdvaja i po najukusnijim specijalitetima od testa. Navešćemo vam najukusnije pite koje možete probati na Kritu.


Sfakiani – Glavni sastojak čuvene pite je mladi sir. Ova pita se priprema na jedan specifičan način, tako što se sir direktno ubacuje u kore. Obično se koristi posebna vrsta sira, koju možete naći na ovom ostrvu – pihtogalo. Poseban šmek ovoj piti daje maslinovo ulje i kritski alkohol-raki. Preko pite se dodaje med koji upotpunjuje njen ukus.


Kaltsounia – Ovo su male pitice, koje se služe kao dezert na Kritu. Testo se priprema ručno i oblikuje se šoljicama. Filovi su raznovrsni i slatkog su ukusa. Obične se prave od slatkih i mekih sirevi poput mizitra i malaka. Vrhovi pita se prelivaju medom i dodaje se cimet. Pored slatkog ukusa, ovaj slatkiš je prijatnog i domaćinskog mirisa.


Burek iz Hanije – Ovo je posebna pita, koja se ranije služila na raznim proslavama i praznicima, dok se danas konzumira na celom Kritu. Priprema se od tikvica i krompira, a glavni sastojak su punomasni sirevi iz Hanije (mladi sir i ovčiji puter). Ova kombinacija stvara izvanredan i bogat ukus.


Kreatotourta – Ovo je tradicinonalna pita sa mesom. Ovo je poznat specijalitet u mnogim kritskim restoranima. Glavni sastojci ove pite su mleveno jagnjeće meso i tri vrste sira (mizitra, malaka, istaka). Pre pečenja, kore se prelivaju jajima, a za bogatiji ukus se dodaje susam i orogano.


Tiropita – Ovo je posebna vrsta bureka. Priprema se tako što se kore pune sirom i jajima, a nakon toga se premazuju buterom. Jedna legenda tvrdi da ova pita nosi poreklo još iz vizantijskog perioda, a druga legenda kaže da ima tursko poreklo.
Bougatsa – Ovo je filovano pecivo obavijeno oko kremastog pudinga, i posuto je šećerom u prahu. Ovo je jedna od najpopularnijih i omiljenih poslastica na Kritu. Bougatsa ima i svoju slanu verziju, koja se sastoji od krem sira i mlevenog mesa.
Spanakopita – Ovo je hrskavi oblik pite, koja se na poseban način peče u pećnici. Glavni sastojci ove pite su spanać i sir. Najukusnija i najhrskavija je kada je topla.


Pored ovih poznatih pita koje smo naveli, tu su i tradicionalne klasične kritske pite, koje su takođe preukusne: klasična pita sa feta sirom, i slatka pita sa vanilom. Ukoliko posetite ostrvo Krit, toplo preporučujemo da probate neku od navedenih pita. Sigurno ćete upamtiti te savršene ukuse.