Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Istanbul grad smešten na dva kontinenta Turska

Kada se pomene putovanje u Istanbul, može se reći da ovaj grad smešten na dva kontinenta, ima sve.
Istanbul grad smešten na dva kontinenta Turska
21 Jul 2022
1 pregleda

Preko 2500 godina istorije, kulture i tradicije, neverovatne znamenitosti, živahan noćni život i panoramske pejzaže koji oduzimaju dah. Zato, kada se razmišljate o destinaciji koju posetiti, razmislite da li je putovanje u Istanbul Vaša naredna destinacija.


Istorijske znamenitosti Istanbula – šta obavezno videti


Osmanske palate, vizantijske tvrđave i obelisci iz rimskog doba samo su mali deo istorijskih lokacija koje ćete želeti da posetite tokom svog putovanja u Istanbul. Veličanstvena Aja Sofija je arhitektonsko remek delo koje je nekada bilo vizantijska crkva, a a zatim i otomanska džamija. Od 17. veka Aja Sofija je poznata i kao Plava džamija zbog ukrasa od pločica kojima je ukrašena njena unutrašnjost. Pored Aja Sofije, otkrijte unutrašnjost Topkapi palate, Dolmabahče palate, spoznajte duh Rimskog hipodroma i drugih galerija, muzeja i istorijskih znamenitosti koji odišu netaknutom modernošću.


Bazari u Istanbulu – velike pijace koje odišu tradicijom


Identitet Istanbula održavaju veliki bazari a popularni Veliki bazar je jedan od najvećih na svetu koji se prostire na više od 30.000 m2. Šetnja Velikim bazarom zahteva puno strpljenja, ali i zabave jer cenkanje sa lokalnim trgovcima zna biti veoma zanimljivo. Ukoliko u Istanbul putujete zbog šopinga, sasvim sigurno je da ćete pazariti kožu, nakit, tekstil, ali i tradicionalne turske čajeve, začine i slatkiše. Predah napravite u nekoj od brojnih gostionica smeštenih unutar pijace, razgovarajte i družite se sa trgovcima jer ćete samo tako osetiti duh Istanbula i turske kulture.


Spektakularni pogledi na Istanbul sa Bosfora


Potpuni doživljaj Istanbula je svakako sa vode. Krstarenje Bosforom, moreuza koji deli Evropu i Aziju, predstavlja nezaboravno iskustvo koje pruža mogućnost da iskusite neki od najzanimljivijih pogleda na ovu metropolu. Uživajte u pogledu na otomanske vile smeštene duž obale, palate iz vizantijskog doba, ručajte dok krstarite Bosforom i posmatrate zalazak sunca.


Neverovatna hrana turske kuhinje


Kada ste u Istanbulu, ne treba zanemariti činjenicu da je Istanbul centar gastronomskih eksperimenata, a kuvari su poznati po tome što stvaraju nova vrhunska jela od tradicionalnih turskih recepata. Izdvojite vreme da probate što više tradicionalnih ali i modernih turskih specijaliteta. Napravite pauzu da probate neki od specijaliteta i klasika ulične hrane kao što su simit, midie dolma (dagnje pomešane sa začinjenim pirinčem i limunovim sokom poslužene u ljusci) i doner kebab. Da se zasladite, uvek je dobar izbor alva, baklave i lokum. Ukoliko imate želje i sreće, probajte pravi turski salep, slatkast napitak koji se može probati samo u Turskoj a pravi se od korena divlje orhideje.