Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Leblebije, naut, slanutak, benefiti po zdravlje

Leblebije benefiti po zdravlje Leblebija dobro drži sitost zbog sadržaja kompletnih ugljenih hidrata i sastava aminokiselina odnosno proteina
Leblebije, naut, slanutak, benefiti po zdravlje
25 Jun 2022
8 pregleda

Kao mala i kroz odrastanje kod kuće i mojoj bližoj okolini se leblebije nisu jele. U odraslom dobu kada sam se upoznala sa ovo izuzetnom mahunarkom. Posebna je jer je biljka, a kompletna je kao da u stvari jedete nešto jače li što bi neki rekli konkretnije poput mesa. Nisam veetarijanac, ali ne prija mi često konzumiranje mesa i proizvoda od njega, pa su moj izbor broj jedan mahunarke.

Leblebija dobro drži sitost zbog sadržaja kompletnih ugljenih hidrata i sastava aminokiselina odnosno proteina. Dve šolje kuvane leblebije pokrivaju kompletan dnevni unos biljnih vlakana. Retko ko unose baš te dve šolje odjednom, možda negde u Indiji gde se ova mahunarka koristi svakodnevno. Ali, zato mi treba da je skuvamo, pojedemo ne uz mnogo hleba, jer nam hleb uz nju nije ni potreban, već uz veliku porciju salate. Biljna vlakna iz leblebije su preko 60% nerastvorljiva. To nama znači da ih bakterije u debelom crevu razlau, na kratkolančane masne kiseline, koje daju energiju našim ćelijama koje grade creva, i na ovaj način ččuvamo debelo crevo i digestivni trakt uopšte.

Uz sitost leblebija odlično balansira šećer u krvi, niskog je glikemijskog indeksa. Američka Asocijacija za dijabetes, Asocijacija za očuvanje zdravlja srca, preporučuje da se najmanje tri puta nedeljno nađu leguminoze na meniju. To se taman negde uklapa, ako sebi i organizmu dopustite post dva puta nedeljno. Uvek ima mesta za promenu i uvođenje novih namirnica.

Preporuka je za da žene posebno unose leblebije radi sadržaja folne kiseline, gvožđa kao i magnezijuma, koji su posebno važni u drugom delu menstrualnog ciklusa. Ovim preveniramo opstipcije koje često dolaze tada, manjak energije, potrebu za slatkim ukusom, poremećaj apetita...

Pravite humus, zgusnite jelo uz pomoć tečnosti u kome su sirove leblebije odstojale, napravite zdravu grickalicu za flmsko veče uz pomoć marinirane i pečene leblebije... Dajte šansu leblebiji i sebi za jedno novo iskustvo na putu zdravstvenih benefita.