Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Ljubljana Bled mesta u koja ćete se zaljubiti

Na svom putovanju Evropom nikako ne smete zaobići Sloveniju i njen glavni grad – Ljubljanu.
Ljubljana Bled mesta u koja ćete se zaljubiti
21 Jul 2022
1 pregleda

Smeštena u srcu Slovenije, Ljubljana nudi atrakcije za svakoga. Posetite Stari deo grada smešten u Ljubljanskom dvorcu, slikajte se pored Zmajskog mosta, obiđite Prešernov trg. Od Ljubljane, svoje putešestvije nastavite ka Bledu i uživajte u najboljim krempitama na svetu.


Ljubljanski dvorac – prva destinacija u Ljubljani


Stari deo grada Ljubljane smešten je u Ljubljanskom dvorcu, na brdu iznad grada koji više od 900 godina predstavlja zaštitni simbol Ljubljane. Posetom dvorcu i njegovim kulama i visokim bedemima, pružaju se najlepši pogledi na grad, a unutar dvorca se nalazi i muzej koji pruža uvid u slovenačku istoriju, tradiciju i kulturu. Unutar zidina Ljubljanskog dvorca istražite skrivene pešačke staze i uživajte u nekom od kafića i restorana gde ćete predahnuti i uživati u lokalnim specijalitetima hrane i pića.


Ljubljana se hvali svojim mostovima, trgovima i bogatom istorijom


Jedinstvena priča koju pripoveda Ljubljana krije bogatstvo njene bogate istorije. Njenu priču oblikuje urbanistički plan centralnog dela grada, gde je Jože Plečnik projktovao čuveni Tromost koji spaja stari i moderni deo grada preko reke Ljubljanice.


Kako je zmaj simbol Ljubljane, skulpture zmajeva se mogu videti i na poznatom Zmajevom mostu izgrađenom davne 1901. godine. Ove skulpture su istovremeno i strašne i veličanstvene i svojim izgledom izazivaju istovremeno i oduševljenje i strah.


Od Ljubljane do Bleda – tajna Bledskog jezera


Po završetku obilaska čarobne Ljubljane, uživajte u bajkovitim predelima Kranjske gore dok putujete ka Bledu. Grad smešten na Bledskom jezeru a po predanju, ovo jezero su stvorile vile. Na mestu jezera nekada je dolina bila puna trave na koju su pastiri dovodili svoje ovce preko dana, a vile su volele da koriste ovu travu kao podjum za igru noću. U strahu da će ovce pojesti njivou travu, vile su zamolile pastire da naprave ogradu oko njihovog plesnog podija. Pastiri su odbili da pomognu vilama i ubrzo su ovce pojele svu travu i ostavile za sobom ništa osim gole zemlje. U potrazi za osvetom, vile su preplavile dolinu i stvorile jezero sa malim ostrvom u sredini, gde su mogle da nastave da igraju noću. To je ujedno i jedino ostrvo u Sloveniji.


Na Bledu osetite čaroliju ukusa najbolje krempite


Iako je moguće probati je u poslastičarnicama širom Slovenije, originalnu krempitu možete probati jedino na Bledu. Tradicionalno, u hotelu Park koji se nalazi na samoj obali Bledskog jezera, krempita se pravi od 1953. godine i čuva tajnu zlatne hrskave korice i krema od vanile koji krije čaroliju savršenog ukusa.


Kada bi se sve prodate krempite po originalnoj recepturi hotela Park poređale u nizu, bile bi duge 1.050 kilometara što je razdaljina od Bleda do Napulja.