Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Milano ne samo moda i šoping

Iako se na sam pomen grada Milana često javljaju asocijacije mode i šopinga, ovaj grad ima mnogo više da ponudi
Milano ne samo moda i šoping
13 Septembar 2023
2 pregleda

Iako se na sam pomen grada Milana često javljaju asocijacije mode i šopinga, ovaj grad ima mnogo više da ponudi od luksuznih butika i prestižnih modnih revija. Iako je možda najpoznatiji po svojoj modnoj sceni, ovaj italijanski grad krije bogato nasleđe kulture, umetnosti, arhitekture i gastronomije. Dok šetate njegovim slikovitim ulicama i istražujete skrivene kutke, otkrićete da je Milano grad sa mnogo dimenzija, sa čarima koje zadovoljavaju sva čula.


Šoping, lepota umetnosti, arhitekture i legenda Galleria Vittorio Emanuele II


Jedna od najpoznatijih trgovačkih galerija ne samo u Milanu, već i šire, svakako je Galleria Vittorio Emanuele II. Ova impresivna građevina sagrađena je 1865. godine i od tada, do danas, ne samo da pruža nezaboravan prostor za šoping, već predstavlja jedinstveni spoj arhitektonske lepote i kulture. Raskošni ornamenti, freske i vitraži krase svod koji se ponosno uzdiže i predstavlja estetski raj.


Luksuzni butici, restorani i kafići našli su svoje mesto unutar Galerije, što nudi mogućnost da se odmorite, uživate u kulinarskim čarolijama i prepustite šopingu.


Međutim, jedna od najinteresantnijih priča koja se vezuje za samu Galeriju jeste legenda koja  se vezuje za njen pod, mozaik sa bikom. Prema lokalnom verovanju, okretanje petom na testisu bika donosi sreću. Posetioci iz celog sveta dolaze ovde kako bi isprobali ovu tradiciju. Bez obzira da li verujete u legende ili ne, osećaj koji se javlja prilikom stajanja ispod ovog spektakularnog svoda i gledanja u vanvremensku lepotu Gallerije Vittorio Emanuele II ostavlja bez daha i oživljava osećaj divljenja prema umetnosti i arhitekturi Milana.


Duomo di Milano: mesto za uživanje i divljenje


Slikovite ulice prepune luksuznih butika i moderni trgovi nisu sve što krasi Milano. Naime, u srcu ovog grada nalazi se jedna od najlepših i najimpresivnijih katedrala na svetu - Duomo di Milano. Ova katedrala, čiji se kameni zvonik visoko uzdiže iznad grada, nije samo verski spomenik već i simbol Milana i impresivno arhitektonsko čudo.


Priča o gradnji katedrale Duomo di Milano seže duboko u prošlost. Naime, gradnja započinje 1386. godine, a završava se šest vekova kasnije. Tokom tog perioda, gradnji ove katedrale su brojne arhitekte dale svoj doprinos, što je rezultiralo jedinstvenim spojem gotičke i renesansne arhitekture.


Ipak, veličanstveni eksterijer nije jedino što krasi ovu katedralu. Naime, njene dimenzije su impozantne: dužina od 157 metara, širina od 92 metra, i visina od 108 metara. Ova impozantna građevina ima 135 krovnih terasa, 3.400 statua, i nekoliko hiljada skulptura, čineći je jednom od najbogatijih ukrasa na svetu.


Ispred katedrale, nalazi se čuveni „il Dito“, spomenik posvećen svetom Bartolomeju, zaštitniku Milana. Legenda kaže da ako dotaknete ili okrenete prst ovog spomenika tri puta u smeru suprotnom od kazaljke na satu, ispuniće vam se želja. Ovo je još jedna legenda koja prosto mami da bude isprobana. Međutim, kada uđete u katedralu, ostaćete očarani bogatstvom umetničkih dela, vitražima i impresivnim glavnim oltarom. Središnji deo katedrale sadrži neverovatan miks boja, svetla i senke, stvarajući mističnu atmosferu koja oduzima dah.


Kulturna oaza Milana


Okrug Brera, smešten u centru Milana, predstavlja kulturni epicentar grada. Sa svojim slikovitim ulicama, umetničkim galerijama i muzejima, ovo je mesto gde ćete biti okruženi umetnošću i istorijom. Slikovite ulice popločane kaldrmom, šarene fasade i umetničke galerije upravo su ono što govori o neprevaziđenom umetničkom šarmu Milana.


Centralni deo ovog kvarta zauzima Pinacoteca di Brera, jedan od najvažnijih muzeja italijanske umetnosti. Ovaj muzej čuva impozantnu kolekciju dela od srednjeg veka do renesanse. Šetajući kroz prostrane galerije, osetićete kako emocije nadolaze dok uživate u različitim delima najpoznatijih svetskih umetnika.


Ako ste više za šoping, onda ovo nije mesto za vas. Okrug Brera je mirna oaza prirode u kojoj botanička bašta nudi mir i tišinu. Pored toga, ovde možete posetiti galeriju prestižne umetničke škole Brera Academy, odakle je ponikao veliki broj talentovanih umetnika.


Navigli okrug: pravo mesto za uživanje


U šopingu dizajnerskih komada u Milanu nećete uživati ni ako vreme izdvojite za posetu Navigli okruga. Ovaj kvart je poznat po svojim živopisnim kanalima i umetničkoj atmosferi dok se moda može videti u stilovima oblačenja ljudi koji ovde provode vreme. Kanali na kojima je izgrađen okrug, prvobitno su izgrađeni za transport i trgovinu u 12. veku, a kasnije su pretvoreni u mesto gde kultura i kreativnost dobijaju posebnu dimenziju. Primetićete da su umetnički delovi Milana, za razliku od onih modnih, popločani kaldrmisanim ulicama, da je ovde, kao i u Breri, smešteno mnoštvo neobičnih kafića, barova i restorana u kojima možete osetiti čari lokalne kuhinje i čuvenog dolce vita.


Ali, šoping u Milanu u okrugu Navigli biće pravo uživanje za kolekcionare i ljubitelje umetnina jer poslednje nedelje svakog meseca, antička pijaca Navigli oživljava, nudeći riznicu starinskih predmeta, umetnosti i jedinstvenih antikviteta.


***


Iako ovde nismo pomenuli neke od atrakcija koje se ne tiču mode, stila i šopinga u Milanu, putovanje u ovaj istorijom bogat grad nudi jedinstveno iskustvo koje pruža mogućnost upoznavanja dinamične i raznovrsne kulture i umetnosti ovog grada. Najlepša arhitektonska i umetnička dela čuvaju se upravo ovde, Milano je dom mnogih znamenitosti, a kada se već odlučite na putovanje u Milano, izdvojite za to nekoliko dana kako biste istražili sve potencijale i uživali u svim atrakcijama koje nudi.