Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Najlepše plaže i znamenitosti Italije i Azurne obale

Ako tražite idealnu destinaciju za letovanje, ne tražite dalje. U ovom tekstu otkrićete najlepša mesta koja kriju tajnu idealnog letnjeg odmora.
Najlepše plaže i znamenitosti Italije i Azurne obale
26 April 2023
2 pregleda

Od letovanja u najpoznatijim mestima Azurne obale preko uživanja u bajkovitim i primorskim gradovima Italije, sve do neprevaziđenih lepota Sicilije, odaberite destinaciju koja će Vas očarati.


Odmor u Montekatiniju, relaksacija u termalnim banjama Italije

Priča o Montekatiniju je usko povezana sa zamkom i tvrđavom koja se uzdiže iznad u gradu Montekatini Alto, ali ima mnogo posebnih osobina koje ga razlikuju od drugih malih toskanskih gradova. Među njima su i posebne vode koje se ulivaju u mnoge banje. Smeštena između grada Luke i umetničke Firence, mali grad Montekatini je specifičan po tome što nudi odmor u banjskom stilu uz uživanje u vinogradima i spomenicima kulture.


Krajem 19. veka, toskanski grad Montekatini postao je važan međunarodni centar koji su posećivali umetnici, muzičari i kompozitori iz svih krajeva Evrope. Đuzepe Verdi, Đakomo Pučini, Ričard Štraus uživali su u lepotama ovog banjskog mesta uživajući u njegovim čarima.


Današnja arhitektura i spomenici su uglavnom počast vodi, koja je život grada. Grad obiluje brojnim fontanama koje datiraju s početka 20. veka, ali ga istovremeno krase i moderne zgrade koje na jedinstveni način spajaju duh prošlosti i savremenih trendova.


Plaže Auzrne obale

Azurna obala je pre svega poznata po svojoj obali, izuzetno poznatoj „francuskoj rivijeri“ sa obalama mora kao što su Promenade des Anglais u Nici ili La Croisette u Kanu. Svake godine primorska odmarališta juga Francuske privlače turiste iz celog sveta, koji dolaze da uživaju u ovim fascinantnim lokacijama.


Ako volite plažu, kupanje i odmor u pravom smislu te reči, onda je Azurna obala idealno mesto za letnji odmor. Čitava Azurna obala se može pohvaliti prelepim plažama od kojih izdvajamo nekoliko najlepših:


Plaža Pampelon: Legendarna plaža na Azurnoj obali koja je ujedno i najposećenija u Sen Tropeu, smeštena u prelepom zaštićenom zalivu. Proteže se preko 5 km u dužinu, sa belim peskom i svetlucavim tirkiznim morem. Plaža je uređena tako da možete naći mesto za uživanje na pesku ili iznajmiti ležaljke i suncobrane i večerati sa malo ekstravagancije.


Daleko od gužve na Promenadi, javne plaže Coco Beach u Nici, plaže La Reserve i Bain Militaires, pružaju mirno utočište za one kojima ne smeta da se sunčaju na isklesanim stenama. Sitne šljunkovite mrlje retko se pojavljuju među ogromnim stenovitim pločama koje čine interesantnim ovaj deo obale Nice. Jedini zvuci koje ćete čuti su galebovi i talasi koji se razbijaju o stene. Turista je malo jer u blizini nema hotela, ali ovaj stenoviti deo obale je popularan među meštanima koji žive u istočnoj Nici. Imajte na umu da ovde nema privatnih restorana na plaži, ali postoji nekoliko primorskih restorana


Plaža de la Petite Afrique je jedna od najboljih i najlepših plaža na francuskoj rivijeri, okružena zadivljujućim pejzažom i sa obiljem sadržaja. Ova plaža je dobro opremljena toaletima, ima dosta tuševa i spasilačkom službom. Postoji veliki parking koji se plaća i udaljen je samo nekoliko minuta hoda od železničke i autobuske stanice. Dečija igraonica je smeštena u hladovini borove šume, pored terena za odbojku na pesku i kluba na plaži, a kameni obronak čini odličan kameni bazen za istraživanje sa decom. Ovo je idealno mesto za porodični odmor, ali ako želite da se bavite vodenim sportovima na raspolaganju su: skijanje na vodi, skuteri na vodi, daske za veslanje.


Upoznajte biser Sicilije - Taormina

Taormina je grad poznat po veličanstvenom pogledu koji se prostire na ravnicu Katanije, Etne i Isola Bella. To je jedan od najčešće posećenih gradova na Siciliji, tako da je za potpuno uživanje u njemu najbolje otići van sezone. U Taormini posetite grčko pozorište, popnite se  uz 300 stepenika koje vode do crkve Madonna della Rocca kako biste uživali u pogledu na okolinu iz ptičje perspektive. A zatim, uputitte se do Isola Bella, malog ostrva koji obiluje prekrasnim plažama koje veličaju slavu grada kao idealne destinacije za letovanje na Siciliji.


Obiđite Vulkan Etna

Iako se vulkanu Etna možete diviti sa mnogih vidikovaca iz Taormine i Katanije, obilazak jedinog aktivnog vulkana u Evropi je nezaboravno iskustvo. To je jedna od glavnih atrakcija ostrva i svakako bi trebalo da bude na listi mesta koje morate posetiti na svom putovanju na na Siciliju.


Preporučujemo da odaberete neki od paketa mnogih turoperatera koji nude mogućnost iznajmljivanja opreme, vozila i vodiča kako biste u potpunosti uživali u lepoti vulkana. Treba imati u vidu da pristup vulkanu nije uvek dozvoljen, često zavisi od vremenskih uslova. Takođe, ako niste u pratnji vodiča, moraćete da se zaustavite na prvom nivou, a da biste došli do samog kratera, uspon na drugi nivo mora se obaviti u vođenom minibusu.


Posetite Dolinu hramova u Agrigentu

Dolina hramova, pored grada Agrigenta, je najpoznatije arheološko nalazište na Siciliji. Ova svetska baština Unesco-a je posebno poznata po svojim dobro očuvanim dorskim hramovima posvećenim grčkim bogovima. Tokom vekova, Dolina hramova je bila izvor inspiracije za mnoge pesnike, filozofe i slikare. Zajedno sa hramovima Selinunte i hramom Segesta, to je očigledno jedan od arheoloških parkova koji se moraju videti na Siciliji. Dolinu hramova čini 8 hrama, ali su dva najbolje očuvana hram Konkorda i hram Here. Šetnja između hramova je veoma prijatna i lagana za pešačenje.


Dolina hramova datira iz 6. veka p.n.e., kada su grčki doseljenici, koji su se prvi naselili u Geli (grad južno od Agrigenta), odlučili da se vrate malo više u unutrašnjost kako bi se suprotstavili Selinunteovim pokušajima da se proširi. Zemlja u dolini bila je veoma plodna, i pogodna za uzgoj žitarica, tako da je mesto bilo savršeno.


Grčki grad Akragas (staro ime Agrigenta, po kome je grad dobio ime) tada je doživeo period ekonomskog prosperiteta. Čuveni hramovi su podignuti tokom ovog perioda i doprinose slavi ovog mesta i danas. Tokom godina, grad je bio meta napada Kartaginjana (406. godine p.n.e.) i tada je, tokom osmomesečne opsade, stanovništvo bilo proterano, a dva veka kasnije Dolina je potpuno napuštena. Danas, Dolina hramova predstavlja veličanstveni arheološki park koji se prostire na površini od oko 1.300 hektara.


Za koju god destinaciju da se odlučite, budite sigurni da nećete pogrešiti jer svaka destinacija krije svoje tajne koje treba istražiti.