Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Putovanje Madrid i Lisabon destinacija koja mami uzdahe

Kada pomislite na Španiju, prvo na pamet što nam padne jesu španske koride i Madrid koji svojom lepotom mami uzdrahe.
Putovanje Madrid i Lisabon destinacija koja mami uzdahe
21 Jul 2022
1 pregleda

Ova metropola nosi naziv po biljci madrinjo koja je i utisnuta na sam grb Madrida, a njegova duga istorija obeležena je padovima i usponima koji su doveli da Madrid bude jedan od vodećih evropskih metropola.


Madrid – evropski centar kulture


Ljubitelji umetnosti nikako ne smeju zaobići Madrid na svojoj listi destinacija koju treba posetiti. Sa najvećim brojem muzeja i spomenika, Madrid predstavlja riznicu kulturne baštine, a muzej Prado koji se izdvaja sa postavkom od preko 5000 slika predstavlja najveći i najposećeniji muzej ovog grada.


U šetnji Madridom, ne treba zaobići ni Kraljevsku palatu iz 18. veka, posetu parkovima Buen Retiro Parque gde se nalaze Fontana palom anđelu i Fontana Galapagos, ali i posetu najpoznatijem trgu u Madridu – Plaza Major.


Šta probati u Madridu – specijaliteti španske kuhinje


U obilasku Madrida, nikako ne treba zanemariti ni samo srce grada – Puerta del Sol ili tzv. Vrata Sunca gde je smešten najveći broj kafića i prodavnica. Obavezno probajte neki od specijaliteta španske kuhinje – popularnu čorbu Kosido Madrilenjo, pire krompir sa jajetom i kobasicom ili najpoznatiji madridski sendvič sa lignjama Bokadiljo de Kalamares. Zapamtite, ako ne probate bar jedan od navedenih specijaliteta, kao da niste ni bili u Madridu.


Kada ste u Madridu, produžite do Lisabona


Ne tako daleko od Madrida, nalazi se i granica sa Portugalom, a kad ste već u Madridu, izdvojite još par dana za obilazak Lisabona. Lisabon, glavni grad Portuga, smešten na obali Atlantskog okeana, raznovrsnim bogatstvom prirodne i kulturne baštine nudi jedinstveni doživljaj upoznavanja grada. Kao grad koji po svojoj razvijenosti parira Londonu, uporedite iskustvo iz Madrida sa ovom evropskom metropolom i iskusite neponovljivi doživljaj upoređujući dve nacije, dve kulture, dve tradicije.


Zveckanje tramvajskih šina poziva na uzbudljivu vožnju Lisabonom


Lisabon je poznat po svojim istorijskim tramvajskim šinama i tramvajima koji saobraćaju duž celog grada. Strme i kaldrmom popločane ulice mame uzdahe svojom lepotom a tramvaj 28 vas poziva da se njime provozate putevima starog okruga Alfama i upoznate tajne Lisabona na svom putovanju.


Jednodnevni izlet do Sintre – glavna atrakcija u blizini Lisabona


Svako ko je posetio Lisabon a nije izdvojio vreme za obilazak Sintre, propustio je posetu jedinstvenom i potpuno drugačijem gradu udaljenom oko pola sata vožnje. Ovo malo mesto koje se nalazi na Unesco-voj listi svetske baštine nalazi se u središtu mitskih Mesečevih planina, prikazujući elegantne barokne crkve, živopisne vile i velike palate bivših portugalskih kraljeva i kraljica.