Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Sardinija ili Korzika – težak izbor

Sardinija je mesto koje se često smatra sinonimom za raj u središtu Mediterana Suncem okupane obale, tirkizno plavo more i bele peščane plaže privlače svojom lepotom, dok istorijsko i kulturno nasleđe dodatno upotpunjuju njen doživljaj.
Sardinija ili Korzika – težak izbor
21 Jul 2022
5 pregleda

Putovanje na Sardiniju je podjednako lepo i interesantno kako za parove, tako i za porodice koje se odluče za letovanje na Sardiniji. Sa druge strane, Korzika je mesto na kojima možete pronaći netaknute plaže sa belim peskom, a veliki broj usidrenih jahti samo će dodatno istaći netaknutu prirodu Korzike, idealnim mestom za planinare i bicikliste.


Nuraghi svedoči o istoriji Sardinije, Bonifacio na Korzici Vas čeka


Sardinija se ne ističe samo po smaragdnoj vodi i peščanim plažama. Nuraghi je jedan od simbola Sardinije koji svedoči njenoj hiljadugodišnjoj istoriji. Poseta ovim megalitskim spomenicima raširenim po celom ostrvu omogućiće da zavirite bar u deo njene prošlosti, na kom god delu ostrva da se nalazite. Jedan od 7.000 će sigurno biti u blizini.


Međutim, ukoliko se odlučite za putovanje na Korziku, svakako će Vas dočekati lepota luke Bonifacio, elegantne i moderne marinu koja je optočena zidinama. Bonifacio se sastoji iz dva dela – donjeg i gornjeg grada. U donjem gradu je smeštena luka, dok je u gornjem gradu smeštena sva atrakcija koja ističe veličinu ovog grada: stepenice Aragonskog kralja, Bonifacijska crkva, vojničko groblje. Veliki broj barova, kafića i restorana smeštenih na obodima litice pružaju prelep pogled na luku i brodove.


Tirkizno plavo more Sardinije ili netaknute plaže Korzike


Čiste i netaknute vode Sardinije koje sa raznovrsnošću svojih obala pružaju neponovljivo iskustvo, najčešći su razlozi zbog kojih ćete se odlučiti za letovanje na Sardiniji. Poseta Sardiniji nikako ne sme da prođe bez kupanja na Smaragdnoj obali, koja može da ponudi mešavinu između zelene čiste vode danju i vrhunske zabave noću, ali je takođe popularna za skrivene uvale i istraživanje divljih i netaknutih obala.


Ukoliko se odlučite za putovanje na Korziku i da svoje leto provedete tamo, Porto Vechio je idealna destinacija smeštena na jugoistočnoj obali ostrva. Poznate plaže Palombaggia i Tamaricciu pružaju uživanje u toplom, mirnom moru i biserno belom pesku. Odmor na Korzici Vas prosto mami da istražujete prelepe peščane plaže, a ukoliko imate želje da svakoga dana uživate u lepoti druge plaže, posetite najlepše plaže Korzike Ostriconi, Bodri, Loto i Saleccia.


Bogatstvo ukusa na Sardiniji ili gasronomski specijaliteti na Korzici


Ljubitelji italijanske kuhinje odabraće Sardiniju kao prvu stanicu u degustaciji mesa, ribe i testenina. Tradicionalna jela najčešće koriste testeninu u ovliku školjki, a sveža riba koja se peče na roštilju ili prži bogatstvo ukusa doživljava zahvaljujući autentičnim sosevima i prelivima. Dobru hranu upotpunite lokalnim belim ili crvenim vinom – Vermentino di Gallura ili Funtanaliras.


Za razliku od Sardinije koja se može pohvaliti bogatom gastronomskom ponudom, tradicionalni meni Korzike je nešto manje raznovrstan. Ovde možete probati školjke punjene različitim sosevima, palentu od kestenovog brašna, tikvice sa ovčijim sirom ili sitne kolačiće sa ukusom limuna i anisa. Na Korzici dominiraju specijaliteti od mesa, dok je ponuda ribe ograničena.