Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Tragovi prošlosti i burna istorija Krakova, Pariza i Amsterdama

Burna prošlost i tragovi brojnih ratova osećaju se i danas, u nekim gradovima više, u nekima manje.
Tragovi prošlosti i burna istorija Krakova, Pariza i Amsterdama
22 Mart 2023
0 pregleda

Ipak, gradovi poput Krakova i Amsterdama pričaju neobične priče težeći da zadrže uspomenu na stradanja, ali i borbu za životom. I dok Pariz mami svojim spomenicima kulture i raskošnim muzejima, sve to čine i Krakov i Amsterdam, samo uz malo veću dozu prefinjenosti.


Krakov: Simboli Drugog svetskog rata i stradanje jevrejskog naroda

Smešten na jugu Poljske, Krakov je tokom dela srednjeg veka bio i njen glavni grad i važan ekonomski centar. Danas, Krakov priča priče koje odišu šarmom, boje ih neobičnim bojama daleke istorije izazivajući želju da se o njemu što više sazna. Od visokih zamkova do planinskih venaca prekrivenih snegom i gotičkih katedrala, do memorijala i kampova iz Drugog svetskog rata, Krakov nudi pregršt atrakcija koje vredi videti.


Kraljevski zamak Vavel predstavlja jednu od najpoznatijih lokacija u Poljskoj koja datira iz 13. veka. Ovaj zamak prožet je istorijom kroz različite epohe kao mesto krunisanja, administrativni centar, kraljevska rezidencija, štab vojnog garnizona, zarobljenički logor tokom Drugog svetskog rata. Poseta kraljevskom zamku Vavel je kao da se vraćate u daleku prošlost.


Podzemni muzej Rinek u Krakovu se svakako nalazi na vrhu liste mesta koje treba posetiti u Krakovu. Ovaj nesvakidašnji muzej smešten je četiri metara ispod zemlje i obiluje eksponatima koji pričaju priču o celokupnoj istoriji grada, od ranih doseljenika do vođenih ratova na jedinstven način: kroz više od 6.000 metara fascinantnih multimedijalnih eksponata.


Stari grad Krakova je idealno mesto za šetnju, kupovinu suvenira i pauzu za ručak. Na ovom mestu se nalazi bazilika Svete Marije, Barbikan, Muzej farmacije. Stari grad je okružen parkom Planti i predstavlja jedno od najlepših mesta u kojima možete uživati posmatrajući život dok se odvija pored Vas.


Navedene, najlepše i najatraktivnije turističke destinacije Krakova nude nezaboravno iskustvo putovanja. Ipak, to nije sve. Krakov je mesto na kome možete posetiti i čuveni Memorijal i muzej Aušvic-Birkenau, obići čuvenu Jevrejsku četvrt i ostatke ruševina iz Drugog svetskog rata.


Pariz: mesto inspiracije najvećih umetnika

Glavni grad Francuske, Pariz, osmišljen je tako da omogući posebno uživanje svakoga ko ga poseti. Grad svetlosti, grad ljubavi i romantike, sa svojim širokim avenijama, trgovima, prelepim baštama i spomenicima kulture mame turiste da se vrate, a mnogi to i čine.


Ako se pitate šta videti u Parizu, mogućnosti su brojne. Neke od obaveznih stvari u Parizu uključuju posetu Ajfelovom tornju, Trijumfalnoj kapiji i katedrali Notr Dam. Uživajte u fascinantnom pogledu na grad sa vrha tornja na koji se možete popeti liftom ili stepeništem. Ako se odlučite za stepenište, razmislite ponovo – do vrha Vas deli tačno 1.665 stepenika.


Trijumfalna kapija je čuveni spomenik smešten na Jelisejskim poljima i inspirisan je Rimljanima. Iako ne stoji tako visoko kao Ajfelova kula, njegova veličanstvena građevina jednako oduzima dah. Ovo je mesto koje, posle Ajfelovog tornja, pruža neverovatan pogled na grad i mesto na kome se spaja čak dvanaest gradskih avenija na istom mestu. Do vrha Trijumfalne kapije i neverovatnog pogleda, deli Vas 286 stepenika.


Tokom večeri, doživite jednu od legendarnih kabarea Moulin Rouge, šetnju kroz neke od najživopisnijih četvrti, poput Monmartra, ili penjanje na toranj Monparnas. Poseta čuvenom muzeju Luvr, jednom od najvećih muzeja sveta sa najvećim brojem izloženih umetničkih dela, omogućiće da se divite radu Karavađa, Van Goga, da Vinčija i mnogih drugih. Zbog same veličine muzeja, za njegov obilazak će Vam trebati čitavo jedno pre podne kako biste stekli opštu predstavu o Luvru i videli najvažnije slike, skulpture i druge vrste umetničkih dela. Da biste obišli ceo Luvr, biće Vam potrebno nekoliko dana.


I to nije sve, Pariz krije neke od najlepših okruga koje morate istražiti, na primer, Monmartr. Ovo je rodno mesto i mesto inspiracije velikog broja umetnika, mesto na kome se nalazi čuvena bazilika Svetog srca i mesto sa koga se pruža jedan od najlepših i najromantičnijih pogleda na grad.


Amsterdam: ratna prošlost i umetnost utkana u remek delima

Čuveni kanali, vekovima stare gradske kuće, kaldrmom obložene ulice i mostovi ukrašeni cvećem čine Amsterdam jedinstvenim gradom koji vredi posetiti. To je jedno od retkih mesta koje privlači ljubitelje istorije, luksuzno nastrojene putnike, parove koji traže romantiku i ljubitelje prirode. Pored svojih kulturnih atrakcija, kao što su Kuća Ane Frank i Koncertgebau, ova holandska prestonica poseduje brojne parkove sa zelenilom, moderne prodavnice i muzeje svetske klase. Iako je lutanje uskim ulicama i sedenje u kafićima Amsterdama jako privlačno, upotpunite svoje putovanje u ovaj grad posetom nekoj od najpoznatijih atrakcija:


Kuća Ane Frank priča priču o životu jevrejske devojčice koja se u ovoj kući skrivala od nacista tokom Drugog svetskog rata. Priča je ispričana kroz kolekciju njenih zapisa, fotografija i ličnih predmeta.


Vondelpark predstavlja jedan od najvećih parkova Amsterdama koji se prostire na površini od 47 hektara. Ovde se nalazi pozorište na otvorenom, igralište, ribnjaci i biciklističke staze. Upravo je ovo idealno mesto za popodnevni piknik i uživanje u prirodi.


Dom muzeja Rijksmuseum, Van Gogh muzeja, Stedelijk muzeja i Kraljevskog Koncertgebaua, Museumplein je kulturno srce Amsterdama.


Plovidba kanalima Amsterdama predstavlja pravo uživanje u „Severnoj Veneciji“ i jedinstveni je način za upoznavanje arhitekture grada iz drugog ugla, sa vode.


U neposrednoj blizini Amsterdama nalaze se i čuvene vetrenjače, polja lala, ali i skrivene plaže jezera Sloterplas. Uživajte u kupovini autentičnih predmeta koji će Vas podsećati na nezaboravno putovanje u Amsterdam.