Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Trojanski konj i njegovi današnji ostaci

Svima nama je vrlo dobro poznata priča o Trojsnkom ratu, u kojem je jednu od važnih uloga imao upravo trojanski konj.
Trojanski konj i njegovi današnji ostaci
27 Januar 2023
0 pregleda

Trojanski konj i njegovi današnji ostaci u blizini Sarimsaklija u Turskoj

 Ostatci Troje se danas nalaze u Turskoj, nedaleko od poznatog turističkog letovališta Sarimsakli. Postoji mali muzej blizu Dardanela. Muzej je osnovan 1955. godine.

U ovom muzeju postoje ostaci grada, dok u bašti muzeja stoji statua drvenog konja-trojsnakog konja. Ovaj konj je simbolična građevina trojanskog konja. Drveni konj iz filma „Troja“ , koji je nedavno snimljen, postavljen je na samoj obali mora blizu grada Čanakale.  Kako istorija ovog rata nije precizno utvrđena, mnogi istorijski podaci u vezi ovog rata su pronađeni u poznatim Homerovim delima „Ilijada“ i „Odiseja“. Trojanski rat je izbio zbog ljubavi između trojanskog princa Parisa i prelepe Helene.

Paris je Helenu oteo od njenog supruga, spartanskog kralja Manelaja. I to je bio glavni razlog za izbijanje rata između Troje i Sparte. Čitavih 10 godina je trajala Grčka opsada Troje.

Uzaludno su se trudili da probiju zidine Troje ali bezuspešno. Došli su na ideju da sagrade drvenog šupljeg konja, statuu, kao znak primirja. Konja je sagradio Epej. U njemu su se nalazali ratnici čiji je vođa bio Odisej. Deo vojske je sa velikim strahom ušla u drvenog konja. Najhrabriji od svih vojnika bio je Neoptolem. Jedina njegova molba bila je upućena vođi Odiseju. Zamolio ga je da čim stignu na odredište, on prvi izađe i napadne protivnike.

Veruje se da je ovaj drveni konj bio toliko veliki da je mogao da primi oko 100 ljudi. Po nekim verovanjima, smatra se da je u drvenog konja moglo da stene i oko 3000 ljudi. Ostali grčki vojnici su se povukli, ali su se sakrili iza planine Tened. Trojanci su prihvatili drvenog konja kao znak primirja.

Proroci su ipak tvrdili da Trojanski konj nije simbol mira, ali Grčki špijun Sinon ubedio je Trojance da je konj ipak poklon. Kada su prihvatili konja, krenulo je veliko slavlje. Čitava Troja je bila u veselju, svi su bili opijeni i veseli. Grci su izašli iz Trojanskog konja, a ostatak vojske je otvorio kapije kako bi ušli u grad. Vojska je opljačkala čitav grad, muškarci su ubijeni, a žene sa decom odvedene u ropstvo. Za vrlo kratak vremenski period čitava Troja je bila srušena do temelja.

Najveću zaslugu za osvajanje Troje imao je defintivno drveni Trojanski konj.  Na osnovu ovog istorjiskog događaja nastao i je i mit o Trojanskom konju. Trojanski konj nosi značenje prokletstva i potajne prevere.


Ukoliko letujete u Sarimsakliju, toplo preporučujemo obilazak ove istorjiske znamenitosti.