Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Uklanjanje kondiloma: kako se vrši skidanje kondiloma

Kondilomi, poznati i kao genitalne bradavice, su polno prenosiva infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV).
Uklanjanje kondiloma: kako se vrši skidanje kondiloma
8 April 2023
2 pregleda

Mnogi ljudi nisu ni svesni da imaju kondilome i HPV infekciju što znači da je potencijalno ugrožena cela seksualno aktivna populacija.


Šta je virus HPV i kako se prenosi?

Humani papiloma virus (HPV) je polno prenosiva bolest koju izaziva istoimeni virus. Obično se širi vaginalnim, oralnim ili analnim seksom. Mnogi čak i ne znaju da imaju HPV, jer obično nema vidljivih ili osetnih simptoma i sam virus prolazi brzo bez potrebe reagovanja. Danas je registrovano više od 70 vrsta humanog papiloma virusa, od kojih su neke visokorizične. Ipak, neki tipovi HPV-a mogu mogu izazvati bolesti kao što su kondilomi ali i rak grlića materice.


Koje su to rizične grupe za dobijanje HPV virusa?

Kondilomi ili genitalne bradavice se manifestuju kao izrasline HPV-a na unutrašnjem i spoljašnjem delu genitalija. Reč je o virusu koji, kada jednom uđe, ostaje u telu zauvek i može više puta da izazove pojavu kondiloma. Pripadate rizičnoj grupi ukoliko ste imali ili imate:


-    Seksualni odnos ili direktan kontakt sa osobom koja ima HPV;
-    Nezaštićeni seksualni odnos;
-    Seksualni odnos sa više partnera;
-    Oslabljen imuni sistem.


Uklanjanje kondiloma zavisi od težine stanja

Iako kondilomi nisu opasni po život, mogu biti izvor nelagodnosti i izazvati emocionalni stres onima  koji ga imaju. Zbog toga je neophodno da se lečenje kondiloma započne u ranoj fazi. Na sreću, ova polno prenosiva bolest se leči a razvoj medicine omogućio je nekoliko mogućih opcija uklanjanja, odnosno skidanja kondiloma. Odabir tretmana zavisi od težine stanja, broja i lokalizacije bradavica i istorije bolesti pacijenta.


Na koji način se vrši uklanjanje kondiloma

Ukoliko se otkrije na vreme prisustvo HPV-a i postojanje kondiloma, pristupa se različitim mogućnostima njihovog uklanjanja. Uklanjanje kondiloma, odnosno skidanje kondiloma, može biti realizovano kao:


1.    Uklanjanje kondiloma uz pomoć radio talasa (radiotalasna hirurgija)
Primena radiotalasne hirurgije predstavlja jedan od najvećih dostignuća današnjice u uklanjanju kondiloma. Iako kondilomi nisu sami po sebi bolni, njihovo uklanjanje je pravi izazov, posebno ako imaju tendenciju ponovnog pojavljivanja. Uz pomoć RF talasa, omogućava se prodor radio talasa u kožu kako bi se izvršilo uklanjanje ili preoblikovanje lezije. Radiofrekvencija koristi radio talase niske temperature, energije visoke frekvencije za kauterizaciju kondiloma. To znači da se ovim tretmanom istovremeno omogućava otklanjanje i koaguliranje što implicira efikasnost prilikom njegovog izvođenja. Najbezbednije skidanje kondiloma je upravo primenom radiotalasne  hirurgije.


2.    Uklanjanje kondiloma laserom (laserska hirurgija)
Skidanje kondiloma uz pomoć lasera se vrši u kliničkim uslovima, a uz pomoć visokotehnološkog lasera. Laser tokom operacije uklanja neoplazme i dovodi do smrti virusa na tom području. Zbog svojih baktericidnih svojstava, ne izaziva zapaljenje rane i okolnog tkiva. Gubitak krvi tokom laserskog uklanjanja je minimalan, jer zrak koagulira kapilare, a vreme za potpuni oporavak tretiranog područja je 10-14 dana.


3.    Uklanjanje kondiloma hirurškim putem
Uklanjanje kondiloma hirurškim putem podrazumeva odrstanjivanje genitalnih bradavica kada postoje veći ili kondilomi koji nisu reagovali na druge tretmane. Tokom hirurškog uklanjanja, pacijentu se daje lokalni anestetik kako bi područje oko kondiloma utrnulo. Zdravstveni radnik zatim uklanja bradavice pomoću skalpela ili uređaja za elektrokauterizaciju. Postupak je obično brz i radi se u ambulantnim uslovima.
Hirurško uklanjanje je generalno bezbedno, ali može izazvati određenu bol ili nelagodnost, kao i krvarenje ili infekciju na mestu lečenja. Takođe je važno napomenuti da hirurško uklanjanje može ostaviti ožiljke ili izazvati promene u boji kože.


4.    Uklanjanje kondiloma smrzavanjem – primena krioterapije
Skidanje kondiloma krioterapijom podrazumeva zamrzavanje kondiloma tečnim azotom. Nakon odmrzavanja, kondilomi otpadaju. Krioterapija je brza i efikasna opcija, ali može zahtevati više tretmana za potpuno uklanjanje kondiloma što zavisi od veličine i debljine kondiloma.


Tokom krioterapije, zdravstveni radnik nanosi tečni azot na zahvaćeno područje pomoću pištolja za prskanje azota ili pamučnog štapića. Tečni azot je izuzetno hladan i zamrzava bradavice, uzrokujući da postanu bele. Nakon što su bradavice zamrznute, one će pocrneti i otpasti u roku od jedne do dve nedelje.


Krioterapija je jednostavna i bezbolna procedura, ali može izazvati izvesnu nelagodnost, kao što je bol ili peckanje na mestu lečenja. Takođe je važno napomenuti da krioterapija možda nije pogodna za sve, posebno za trudnice ili osobe sa određenim zdravstvenim stanjima.


Nega područja nakon skidanja kondiloma

Nakon izvršenog tretmana, tim stručnjaka će Vas uputiti u sve procedure koje se tiču nege nakon skidanja kondiloma. Manje rane nakon tretmana generalno zarastaju brže od velikih. Crvenilo na koži koje ostaje nakon skidanja kondiloma obično nestaje u roku od nekoliko dana do jedne nedelje. Međutim, ukoliko je lezija kondiloma bila veća, tako je normalno da i vreme povlačenja bude duže.


Svakako, da bi oporavak nakon skidanja kondiloma protekao u najboljem mogućem redu, održavajte područje čistim i suvim. Pozovite nas ukoliko primetite krvarenje, jak bol ili znakove infekcije.


Preventiva kao lek: vakcina protiv HPV virusa

Vakcinacija protiv HPV virusa vrši se na ženama kako bi se sprečila mogućnost pojave infekcije i uzročnika raka grlića materice. Vakcinacija pruža efikasnu zaštitu od dva najčešća tipa HPV-a, tipova 16 i 18. Ova dva tipa virusa odgovorna su za oko 2/3 svih slučajeva raka grlića materice i uzročnik su mnogih abnormalnih rezultata Papanikolau testa. Međutim, vakcina ne štiti od svih tipova virusa sposobnih da izazovu rak grlića materice. Vakcina se ne preporučuje za dečake i muškarce, iako oni mogu biti prenosioci ovog virusa.